זוהי שאלה קשה, ישנו שוני בין זן לזן, בין עונה לעונה ובוודאי היצרנים שונים זה מזה, מסביר ד"ר רובינסון.
אחד ההישגים הגדולים של משרד הבריאות הינו הקביעה של תקנים מסוימים לייצור והכנה של מוצרי קנאביס. עם זאת יש להבין כי מוצרי הקנאביס אינם גנריים. חומרים שנמצאים באותו סיווג מבחינת משרד הבריאות יכולים להתנהג בדרך מאוד שונה וזאת כיוון שבישראל נכון להיום היצרנים חייבים לדווח רק על שלושה סוגי קנבינואידים (THC CBD CBN) וזאת מתוך מאות חומרים פעילים בכל תפרחת.
מעבר לכך, מרבית המצויים הנמכרים בישראל כיום הינם תערובות. לכן יש ידע מינימלי לגבי מה באמת מכיל המיצוי ובאיזו דרך הופק המיצוי. יש לקוות כי השינויים הצפויים בתקנות יאפשרו שקיפות גדולה יותר לצרכן כדי לדעת מה מכיל המוצר.
ד"ר פרנקל מתאר את הקושי הרב שהיה לו בתחילת דרכו כרופא קנאביס. הוא מספר שהציג שקית של תפרחות וניסה לשכנע קולגות שמדובר בתרופה. לדבריו, במרפאתו כיום הבעיה נפתרה כי הוא משתמש בחומרים מאוד מאופיינים ולרוב כתערובות תוך הגדרה של מינונים רצויים לכל התוויה.
מה המינון הנכון?
הכלל הבסיסי הינו להתחיל נמוך ולהתקדם בהדרגה. אולם לדברי ד"ר פרנקל ישנם מצבים של כאב קשה בו יש להציב בפני המטופל את השאלה האם לתת יותר THC כדי להשיג תגובה חזקה ומהירה יותר נגד כאב. ברור כי המחיר הינו יצירת סוטול קשה יותר.
מניסיונו של ד"ר פרנקל, מרבית האנשים יעדיפו פחות כאב גם במחיר של יותר סוטול ותופעות לואי.
האם יש מצב של מינון יתר? ככל הנראה יש להתאים את המינון אישית למטופל. יש כאלו שצריכים מינונים גבוהים יותר ולחלופין יש הנזקקים למינון נמוך יותר.
איך מתחילים טיפול בחולים אונקולוגים?
הרבה מחולי הסרטן נחשפו בצעירותם לקנאביס כסם בילוי. חלקם חוו חוויה לא טובה של חרדות או בחילות. לכן עדיף להתחיל במינון נמוך של 1-2- מיליגרם בלילה (במונחים ישראלים שאיפה אחת או שתיים בלילה). השיפור הצפוי הינו בעיקר בשינה. לאחר שבוע ניתן להעלות את המינון בהדרגה כדי 3 עד 5 מג' בלילה. רק לאחר שבועיים שלושה יש מקום לשקול העלאה נוספת של המינון כולל שימוש בשעות היום.
עקרונית למטופלים אונקולוגיים רצוי שימוש של 3 עד 6 פעמים ביום, בכל פעם מינון נמוך יחסית.
ד"ר פרנקל מייחס חשיבות רבה להתחברות לטבע. הוא מציע אפילו דברים פשוטים כמו ללכת כמה דקות ברגליים יחפות על דשא או חוף ים או לשבת בכיסא בגינה. להערכתו הטיפול ההוליסטי וההתחברות לטבע משתלב היטב עם הטיפול בסם ועוזר למטופלים להתמודד עם המחלה והשלכותיה.